Στα 1,20 ευρώ η εκκίνηση του πετρελαίου θέρμανσης

* ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ * Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ * ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2024 14:10

Της Νατάσας Πολυγένη

Σε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι αναμένεται να γίνει η εκκίνηση διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, και συγκεκριμένα στα 1,20 ευρώ ανά λίτρο, στις 15 Οκτωβρίου (πέρυσι είχε 1,40 ανά λίτρο), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του πετρελαίου Brent, προκαλούν ανησυχία για το αν η τιμή θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Λάρισας κ. Έλλη Παπαδοπούλου μιλώντας στην «Ε» τονίζει ότι ακόμη και η εκτίμηση 5 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της διάθεσής του μπορεί να μην είναι ασφαλής, καθώς το περιβάλλον είναι ρευστό και η εγχώρια αγορά επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η τιμή φαίνεται ότι θα κυμαίνεται στο 1,20 ευρώ το λίτρο και όσον αφορά τις παραγγελίες η ίδια επισημαίνει ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών το έχουν φροντίσει ήδη, ενώ μέσα στην πόλη ακόμη η κίνηση είναι μουδιασμένη, αφού όπως τονίζει «συνήθως την πρώτη εβδομάδα όλοι κοιτούν τις τιμές πώς διαμορφώνονται και κινούνται ανάλογα».

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Η πρόεδρος επισημαίνει «Ο κόσμος είναι ταλαιπωρημένος και η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη. Όλοι όσοι έρχονται μιλούν για την ακρίβεια και πως ο οικογενειακός προϋπολογισμός εξανεμίζεται στο σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει άνεση. Πέρυσι για παράδειγμα ο καιρός ήταν καλός και οι περισσότεροι «την έβγαλαν» είτε με κλιματιστικά, είτε με μικρότερες ποσότητες πετρελαίου. Φέτος με την εκτίναξη του φυσικού αερίου και τις τιμές στην ενέργεια, είναι απαγορευτικό και αυτό. Οι μηνιαίοι λογαριασμοί τρομάζουν τον κόσμο. Όλοι θα πράξουν, «βλέποντας και κάνοντας». Δυστυχώς, γι’ άλλη μια χρονιά η πολιτεία δεν επιδοτεί απευθείας στην αντλία και κρατά το ΦΠΑ στο 24%. Βάζει ένα σωρό κριτήρια για τις επιδοτήσεις και οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός. Στη Γερμανία και το Βέλγιο το έχουν λύσει χρόνια πριν με τον ΦΠΑ στο 9%. Η Ελλάδα είναι σταθερά η τρίτη ακριβότερη χώρα, μετά την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα καύσιμα από άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα όπως οι Γάλλοι, Γερμανοί, Φινλανδοί κ.α. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και δεν έχει πού να πιαστεί». Όσον αφορά τις ποσότητες που παραγγέλνουν η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που φουλάρει στην αρχή και στο τέλος κάθε σεζόν, και είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, αλλά όπως ξεκαθαρίζει «όχι επειδή αυτοί έχουν οικονομική άνεση, αλλά επειδή αποταμιεύουν λίγα –λίγα, όλο τον χρόνο, για να μη στερηθούν τη θέρμανση». «Υπάρχουν και εκείνοι που παραγγέλνουν μικρές ποσότητες, καθώς ο μισθός δεν φτάνει για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους και τις υποχρεώσεις τους . Η θέρμανση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά η κατάσταση πλέον είναι τραγική» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass