«Ηρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές στο Επιμελητήριο»

* ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ», ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2024 13:20

«Είναι κομβικές αυτές οι εκλογές, γιατί έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για ριζικές αλλαγές στο Επιμελητήριο, με μια ομάδα καταξιωμένων επαγγελματιών, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη νέα προσπάθεια που γίνεται για την ανάληψη της προεδρίας και του Δ.Σ. Το Επιμελητήριο μπορεί να προσφέρει πολλά.

Πρέπει να γίνει το σπίτι του επιχειρηματία. Πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό επιμελητήριο που θα σέβεται, θα ακούει και θα προσπαθεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα των μεσαίων, μεγάλων και μικρομεσαίων εταιρειών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας και υποψήφιος πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές, επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση» κ. Δημήτρης Παπαλέξης, χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόγραμμα του συνδυασμού και υποστηρίζοντας πως είναι «ένα πρόγραμμα, το οποίο θα κάνει το Επιμελητήριο να σταθεί δίπλα σε όλους τους επαγγελματίες». «Το Επιμελητήριο, σαν τρίτος μεγαλύτερος φορέας μετά την Περιφέρεια και τον Δήμο, με 18.000 επιχειρήσεις, πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει πράγματα που έχουν μείνει πίσω στην κεντρική πολιτική σκηνή και σε επίπεδο υποδομών» επισήμανε ο κ. Παπαλέξης.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Ως κεντρικές πολιτικές και διεκδικήσεις της παράταξης, ο κ. Παπαλέξης σημείωσε πως είναι οι εξής: Πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της θεσσαλικής οικονομίας από τις φυσικές καταστροφές. Δημιουργία εμπορευματικού κέντρου με έδρα τη Λάρισα. Δημιουργία εμπορικού αεροδρομίου στη Λάρισα. Δημιουργία πρότυπου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου. Δημιουργία στρατηγικής προσέγγισης μεγάλων ξένων πανεπιστημίων. Δημιουργία Σχολής Διοίκησης Γεωργικών Μονάδων. Αναφερόμενος σ’ αυτό είπε πως «θα προσεγγίσουμε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, προκειμένου να δημιουργηθεί στη Λάρισα Σχολή Διοίκησης Γεωργικών Μονάδων. Η διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη τομή για τη μετεξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία νέων επιχειρηματιών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και πρότυπων μονάδων μεταποίησης».
Ο κ. Παπαλέξης έκανε λόγο για ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας στους τομείς: Αγροδιατροφής, μετάλλων – δομικών υλικών, ενέργειας και ιατρικού τουρισμού.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ
Σχετικά με τις πολιτικές του Επιμελητηρίου, σημείωσε πως υπάρχουν πέντε άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι: Η δημιουργία εβδομαδιαίων σεμιναρίων. Η καθιέρωση θεσμού υποτροφιών μεταπτυχιακών σπουδών μελών του Επιμελητηρίου. Η μείωση της νεανικής και γυναικείας ανεργίας. Η δημιουργία προγράμματος ανάδειξης της σημαντικότητας της τοπικής καταναλωτικής συνείδησης. Η δημιουργία προγράμματος ανάδειξης της επιχειρηματικότητας για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ και Γ’ Λυκείου. Το γραφείο εύρεσης εργασίας». Πάνω σ’ αυτό, μάλιστα, ανέφερε πως «η δημιουργία του γραφείου ευρέσεως εργασίας θα συνδράμει στη διευκόλυνση των επαγγελματιών στην απευθείας προώθηση πιθανών εργαζομένων από τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί».
Ο δεύτερος άξονας είναι η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές. Οι στόχοι είναι οι εξής: «Η ενίσχυση εξαγωγών, η αδελφοποίηση με Επιμελητήρια ξένων χωρών, το πανθεσσαλικό συνέδριο ανάπτυξης, αλλά και η συνεργασία με Επιμελητήρια Εξωτερικού στην Ελλάδα. Επίσης, μίλησε και για πλατφόρμα αναζήτησης εξαγωγών».
Ως τρίτο άξονα ανέφερε την υποστήριξη των μελών, όπου, μεταξύ άλλων, εντάσσεται και η δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.Ε.), για το οποίο υποστήριξε τα εξής: «Πρόκειται για ένα κέντρο που θα καταγράφει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας με τις δημόσιες υπηρεσίες και θα προσπαθεί να δημιουργεί τις συνθήκες επίλυσής τους».
Ακόμα, μίλησε και για τη δημιουργία Οργανισμού Μικροπιστώσεων, που θα χρηματοδοτεί μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με δάνεια έως 20.000 ευρώ, χωρίς εγγυήσεις, παρά μόνο με την αξιολόγηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Έκανε λόγο για πλατφόρμα αναζήτησης χρηματοδοτήσεων και συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αναφέρθηκε στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με κλάδους ΜμΕ με μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στις ενεργειακές κοινότητες θα συμμετέχει ως εταίρος το Επιμελητήριο Λάρισας. Ακόμα, μίλησε και για το «Ψηφιακό Συρτάρι του Επαγγελματία» που θα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους επιχειρηματίες.
Επίσης, ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε στη δημιουργία πλατφόρμας διασύνδεσης των επιχειρήσεων-μελών, στη στήριξη των μικρών καταστημάτων των περιφερειακών πόλεων και συνοικιών, και στη στήριξη όλων των εμπορικών συλλόγων των Δήμων του νομού, στην ενίσχυση των ρόλων των εμπορικών συλλόγων και των λοιπών κλαδικών σωματείων, στην κυβερνοασφάλεια ως βοήθεια για τις επιχειρήσεις.
Ο τέταρτος άξονας είναι η προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων. Τον ανέλυσε με τους εξής στόχους: Street Food Festival, Coffee Festival, διοργάνωση εκθέσεων σε συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Λαρισαίων και εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων, δημιουργία master events ανά Δήμο.
Ο πέμπτος άξονας είναι οι κλαδικές έρευνες και έρευνες τοπικής αγοράς. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαλέξης, το Επιμελητήριο σε συνεργασία με εταιρείες ερευνών θα παρέχει ετησίως τουλάχιστον 4 έρευνες στοχευμένες σε κλάδους ενδιαφέροντος (μεταποίηση, εξαγωγές κ.λπ.), ενώ θα γίνονται και έρευνες διάγνωσης αναγκών των μελών, έρευνες για θέματα εξωστρέφειας, επιχειρησιακής ετοιμότητας, ψηφιακής ωριμότητας κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass