«Οι καταναλωτές επιλέγουν ντόπια κρέατα»

* ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΙΣΣΙΟΒΑ * ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2024 13:26

Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει την 6η ημερίδα εκτροφής μηρυκαστικών ζώων, με κεντρικό θέμα «Δράσεις βελτίωσης και σταθεροποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των μηρυκαστικών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 10:00 στο αμφιθέατρο «Ησίοδος», στο κτίριο Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Γαιόπολις (Π.Ο. Λάρισας – Τρικάλων), προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου της ζωικής παραγωγής.

Στόχος της ημερίδας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εκτροφέων, επιστημόνων και επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκτροφής μηρυκαστικών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά εισηγήσεων από καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, καθώς και παρουσιάσεις σχετικών ερευνητικών εργασιών. Συγκεκριμένα, η πρώτη εισήγηση θα πραγματοποιηθεί από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ελένη Μαλισσιόβα, και θα αναφέρεται σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του κρέατος που είναι επιθυμητά στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την κ. Μαλισσιόβα «η κατανάλωση κρέατος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής πολλών καταναλωτών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι ανάγκες των καταναλωτών καθορίζουν και τις επιλογές τους σε σχέση με το κρέας και τα προϊόντα κρέατος. Οι βασικοί λόγοι για την επιλογή αυτή ενδεικτικά περιλαμβάνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, υφή κ.α), την ασφάλεια, τη διατροφική του αξία, τη γεωγραφική προέλευση, την τιμή αλλά και το περιβαλλοντικό προφίλ. Οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν το κρέας πηγή πλούσιων και έντονων γεύσεων, ενώ συνδέουν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά με την υφή, το οπώδες, την τρυφερότητα αλλά και τη θρεπτική του αξία. Η ασφάλεια του κρέατος από την άλλη, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τους καταναλωτές. Πολλοί ανησυχούν για την υγιεινή και την ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας, αναζητώντας προϊόντα που πληρούν υψηλά πρότυπα ποιότητας και ελέγχου.
Η προέλευση του κρέατος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, με τους καταναλωτές να δείχνουν προτίμηση σε τοπικά προϊόντα, θεωρώντας τα πιο αξιόπιστα. Οι προσδοκίες όμως των καταναλωτών έχουν αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Πλέον, εκτός από τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά, πολλοί καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τους την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το κρέας που προέρχεται από φάρμες που εφαρμόζουν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές παραγωγής θεωρείται πιο ελκυστικό, ενώ η ηθική πλευρά της κατανάλωσης κρέατος, όπως η καλή μεταχείριση των ζώων, γίνεται όλο και πιο σημαντική για πολλούς.
Τέλος, η τιμή παραμένει ένας παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αν και οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για υψηλής ποιότητας και ασφαλές κρέας, η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να επηρεάζει τις τελικές τους επιλογές. Συνολικά, οι σύγχρονοι καταναλωτές έχουν πολλαπλές απαιτήσεις, και οι εκτροφείς αλλά και η βιομηχανία που παράγουν κρέας πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτές για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η ανταγωνιστικότητα αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πώς λαμβάνει ο καταναλωτής το μήνυμα. Πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας είναι και η ορθή επισήμανση, με ετικέτες που αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια το προϊόν αναφορικά με όλα τα δεδομένα ποιότητας. Κάτι τέτοιο μπορεί δομημένα να προκύψει από την εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας της παραγωγής του κρέατος και των προϊόντων του και που τελικά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στις επιλογές που κάνει ο σύγχρονος καταναλωτής».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ανδρέας Φώσκολος, θα παρουσιάσει διατροφικές και διαχειριστικές στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας του κρέατος των μηρυκαστικών. Επίσης, θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν την πάχυνση βούβαλων και αρνιών, αναδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ της διατροφής των ζώων και της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος, παρέχοντας πληροφορίες στους παραγωγούς για την επιλογή των σωστών διατροφικών πρακτικών. Σημειώνεται ότι την ημερίδα ενισχύουν σταθερά εταιρείες του κλάδου και συγκεκριμένα οι Αφοί Δρουμτσέκα, η Εναλλακτική Ζωοτροφών και η Nuprema.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass