Ξεκίνησε η ανακύκλωση τηγανέλαιων στη Λάρισα

* ΜΕ ΠΕΝΗΝΤΑ ΚΑΔΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ * ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2024 14:40

Στην πλατεία Λαού (Αγίου Βησσαρίωνα) δίπλα από το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας βρέθηκαν χθες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης και στελέχη της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης, για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης ελαίων.

Εκεί βρίσκεται ένας από τους κάδους ανακύκλωσης, του νέου δικτύου των «πορτοκαλί» κάδων, για τη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων βρώσιμων ελαίων (τηγανελαίων) και διατίθεται στους πολίτες, στο πλαίσιο των δράσεων και πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής για ενίσχυση της κουλτούρας ανακύκλωσης στην πόλη.
Σε πρώτη φάση τοποθετούνται 50 κάδοι συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων, σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο και στις συνοικίες της Λάρισας, καθώς και σε Γιάννουλη και Φαλάνη.
Εκεί οι πολίτες θα μπορούν να ρίχνουν τα μπουκάλια με τα χρησιμοποιημένα λάδια για να πηγαίνουν στα εργοστάσια όπου θα μετατρέπονται σε βιοντίζελ, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.
Ο κ. Δημ. Λεωνιδάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως: «Ξεκινάει και στην πόλη μας η δράση της ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, όπως εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις στη χώρα. Είναι μια δράση που οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε. Είναι το πρώτο από τα 50 σημεία που θα τοποθετηθούν παρόμοιοι κάδοι σε όλον τον Δήμο».
Συμπλήρωσε δε ότι: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι τη σημασία της αποκομιδής των μαγειρικών ελαίων. Πρόκειται για ένα προϊόν ιδιαίτερα επιβλαβές και για το περιβάλλον. Φανταστείτε ότι ένα λίτρο μαγειρικού ελαίου υποβαθμίζει την ποιότητα νερού που καταναλώνει ένας άνθρωπος στα 14 χρόνια της ζωής του. Επίσης, με ένα λίτρο μαγειρικού ελαίου μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα λίτρο βιοκαύσιμα.
Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα πράγματα να μπούνε στην κουλτούρα μας και να γίνουν συνήθειά μας. Με τα μαγειρικά έλαια στους νεροχύτες δημιουργούνται προβλήματα στις αποχετεύσεις των σπιτιών και στους αγωγούς οι οποίοι να μαζεύουν τα ακάθαρτα. Φανταστείτε πόση ενέργεια χρειάζεται στους βιολογικούς καθαρισμούς».
Ο κ. Αλέξανδρος Τσούτσος, υπεύθυνος στη Θεσσαλία για την East West Greece, σημείωσε πως: «Τα λάδια που συλλέγουμε πάνε σε εργοστάσια για να γίνουν βιοντίζελ. Κάθε κάδος χωράει μέσα περίπου 200 λίτρα. Οι πολίτες τα μαζεύουν σε μπουκάλια από μισό έως και 4 λίτρα και τα αφήνει μέσα στους κάδους. Μετά ερχόμαστε εμείς και τα συλλέγουμε για να πάνε στα εργοστάσια».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου κ. Ελένη Χαυτίκη επισήμανε ότι: «Επιλέξαμε 50 σημεία στην πόλη της Λάρισας, καθώς και σε Γιάννουλη, Φαλάνη, εκεί όπου ήδη υπάρχουν κάδοι ρούχων, που ο κόσμος τους γνωρίζει και τους χρησιμοποιεί πολύ, έτσι ώστε όταν πάει να ανακυκλώσει τα ρούχα, να είναι πιο εύκολο να ανακυκλώσει και το λάδι το οποίο δεν είναι τόσο συχνό. Ελπίζουμε μέσα στη χρονιά να έχουμε αποτελέσματα και να συνεχίσουμε του χρόνου με περισσότερα».
Να σημειωθεί ότι οι «πορτοκαλί» κάδοι έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης με την εταιρεία East-West Greece ΜΙΚΕ (η ίδια εταιρεία που διαχειρίζεται και το δίκτυο των κάδων ανακύκλωσης ιματισμού), την οποία υπέγραψαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Θαν. Μαμάκος με τον εκπροσώπο της εταιρείας, κ. Ιωάννη Avni Can Kursun. Στη σύμβαση, σύμφωνα με τον Δήμο Λαρισαίων, προβλέπεται ανταποδοτικό όφελος της τάξης των 1.400 ευρώ ετησίως, το οποίο θα αποδίδεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, για τους ωφελούμενους πολίτες.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΚΑΔΩΝ
Στο Αβέρωφ: Φαρσάλων, πλατεία Αβέρωφ, δίπλα στους υπόγειους κάδους, Αμμοχώστου και Λευκίππου, πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων, ΑΒ Βασιλόπουλος – στο πεζοδρόμιο κοντά στην είσοδο από Φαρσάλων.
Αγιος Αθανάσιος: Καραθάνου και Σκουφά (Ζαρμάνη), Βραΐλα Αρμένη και Τζαβέλα, Καραθάνου και Ηπείρου (υπόγειοι κάδοι).
Άγιος Αντώνιος: Τρικάλων, έξω από το πάρκο.
Άγιος Αχίλλιος: Πλατεία Αγ. Βησσαρίωνος, δίπλα στο Ωδείο, Ταγματάρχου Βελισσαρίου και Αριστείδου, Καλλιθέας, πάρκινγκ – δίπλα στη γέφυρα Ναϊάδων.
Άγιος Γεώργιος: Κάρλας, Πολιτιστικό κέντρο – ΚΑΠΗ.
Άγιος Θωμάς: Αυλώνος, πάρκο, πλησίον 26ου Δημοτικού.
Άγιος Κωνσταντίνος: Υψηλάντου και Ιουστινιανού, Κατσώνη και Κανάρη, Μανδηλαρά και Κίρκης (κυκλικός κόμβος), Νικηταρά και Χρυσοχόοου, Ηπείρου και Πλουτάρχου, Χρυσοχόου και 23ης Οκτωβρίου, Σεφέρη και Γούναρη.
Άγιος Νικόλαος: Ιουστινιανού – Πεζόδρομος Ιάσωνος, μεταξύ 1ου και 3ου Δημ. Σχολείων, Ηπείρου και Σούτσου, Ανθίμου Γαζή-Έναντι ΟΥΗΛ, 37ο Δημοτικό Σχολείο, Ρούσβελτ και Γρηγορίου Ε’, Λογιωτάτου – 2ο Δημ. Σχολείο.
Άγιοι Τεσσαράκοντα: Πλατεία ΑΤΑ, Ηρ. Πολυτεχνείου και Αγιάς (περίπτερο), Σεφέρη – Ικάρων – Αγιάς, παρκάκι.
Ακαδημία: Πλούτωνος – 39ο Δημοτικό.
Αμπελόκηποι: Ζωοδόχου Πηγής και Αλμυρού, πλατεία και Ζωοδόχου Πηγής και Χρυσοστόμου, πλατεία – υπόγειοι κάδοι.
Ανθούπολη: Φαρσάλων και Αλεξανδρουπόλεως, πάρκο, Μαγριέ και Αχιλλέως, πλατεία.
Γιάννουλη: Εργατικές Κατοικίες, ΚΑΠΗ, Ελ. Βενιζέλου και Κουλουψούζη.
ΔΕΥΑΛ: Λαγού και Κραννώνος, πάρκο.
Ηπειρώτικα: Ζωσιμάδων και Κολέσκα, πάρκο.
Ιπποκράτης: Γληνού στην αρχή, παρκάκι, Ιπποκράτης Ερμογένους, έναντι ΟΑΕΔ.
Λιβαδάκι: Μαυρογένους, πλατεία.
Νέα Πολιτεία: Παιωνίου και Τσιτσάνη – Σχολεία 42° Δημοτικό Σχολείο και 7ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο – Τάσου Λειβαδίτη, Μάτεση και Θεοδωροπούλου, πλατεία.
Νεάπολη: Δαβάκη, πλατεία δίπλα στους υπόγειους, Δημητρίου και Καραολή και Κωνσταντινουπόλεως (έναντι Σ/Μ Γαλαξίας).
Νεράιδα: Μεγάλος Προφήτης Ηλίας – πλατεία, Εθν. Αντιστάσεως και Αντιπάρου, Μικρός Προφήτης Ηλίας – πλατεία, Δημητριάδη και Εθν. Αντίστασης.
Πυροβολικά: Καλλισθένους και Θεοφίλου – 22ο Δημοτικό.
Φαλάνη: Πλατεία, έναντι κοινοτικού καταστήματος.
Φιλιππούπολη: Αθανασίου Νίτσου και Νικολοπούλου, Χατζημιχάλη και Αργυρακούλη, πλατεία.
Χαραυγή: Σερρών, πλατεία Χαραυγής.
* Έχουν ήδη τοποθετηθεί 42 κάδοι και μέσα στις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι 8, από το σύνολο των 50 κάδων συλλογής ελαίων.
Κ.Γ.

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass