Νέες κινητοποιήσεις αγροτών της Αγιάς

* ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ * ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2024 13:01

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Εντονος θυμός επικρατεί από προχθές στον αγροτικό κόσμο του Δήμου Αγιάς μετά την ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ των πορισμάτων του για δηλώσεις ζημιάς από την κακοκαιρία «Daniel» παραγωγών της ευρύτερης περιοχής, που έκπληκτοι όλοι τους διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση είναι... μηδέν!

Θυμός που μετατράπηκε σε όλους τους Αγιώτες -αγρότες, επιχειρηματίες, εμπόρους, συνταξιούχους- σε πραγματική οργή για ένα 48ωρο, για τόσο δηλαδή όσο διήρκησε η ανακοίνωση του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην είσοδο του κτιρίου στην Αγιά ότι το κατάστημα κλείνει και η εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Λάρισα που βρίσκεται στην οδό Μανδηλαρά 25. Χθες, προφανώς μετά την πίεση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, που πρώτος απέστειλε στη διοίκηση της τράπεζας επιστολή διαμαρτυρίας για την απόφαση κλεισίματος και την πίεση που ασκήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Αγιάς και την πίεση Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αγιάς και βουλευτών του νομού, και μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Κέλλα, η απόφαση «μαζεύτηκε» άρον-άρον, δίνοντας τη θέση της στην απόφαση συνέχισης της λειτουργίας του υποκαταστήματος και γλιτώνοντας έτσι τους κατοίκους της Αγιάς από ένα επιπλέον πρόβλημα.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΡΕΤΑ
Την ικανοποίησή του για την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να αναστείλει την απόφασή της για κλείσιμο του καταστήματος εξέφρασε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας. «Όταν είμαστε ενωμένοι έχουμε αποτελέσματα, πρυτάνευσε η λογική, η εταιρική ευθύνη και όχι οι αριθμοί. Ενδεχόμενο κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος θα επέφερε σοβαρές συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία» ανέφερε σε δήλωσή του.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΓΙΑΣ
Σε ψήφισμα που είχε εκδώσει και έστειλε στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, μετά από κατεπείγουσα και διά περιφοράς συνεδρίαση των μελών του, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Ο Δήμος Αγιάς, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Δημοτική Κοινότητα της Αγιάς και έδρα του Δήμου Αγιάς. Πρόκειται για μια ενέργεια εσφαλμένη, καθώς λήφθηκε χωρίς να υπολογιστεί η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, όπως και η κοινωνική διάσταση της λειτουργίας του συγκεκριμένου τραπεζικού καταστήματος, καθώς είναι το μοναδικό που λειτουργεί στον Δήμο Αγιάς, γεγονός το οποίο επιβάλλει τη διατήρηση της λειτουργίας του, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση συναλλαγές και τηρούνται λογαριασμοί χιλιάδων αγροτών και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής. Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με στυγνά κριτήρια που σκοπό έχουν τη μείωση των υποκαταστημάτων της, χωρίς να υπολογιστούν οι παράμετροι που αφορούν την τοπική κοινωνία με τη στήριξη που έλαβε η τράπεζα από τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Αγιάς».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Σε παρόμοιο ύφος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσαν προχθές το απόγευμα και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, οι οποίοι καλούσαν όλους τους Αγιώτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διοίκηση της Τράπεζας στη Λάρισα, αλλά και σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αγιά ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος. Απ’ την άλλη, μετά τη διαπίστωση προχθές Τετάρτη ότι όλα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι αγρότες, για τις ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel» «βγήκαν» με... μηδενικές αποζημιώσεις, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μήλα και κάστανα δεν αποζημιώθηκαν καθόλου για την ίδια κακοκαιρία, όπως αποζημιώθηκε η γειτονική Μαγνησία, το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς έχει δυναμιτιστεί ακόμα περισσότερο και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00 το βράδυ, στην ταβέρνα «Χατζάκος», στην Αγιά, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τον τρόπο μαζικής αντίδρασής τους.

 

-----

ORGH1.jpgΗ φωτογραφία είναι από χωράφι πατάτας στην περιοχή της Αγιάς μετά την κακοκαιρία «Daniel». Ο ιδιοκτήτης – παραγωγός δηλώνει στην «Ε» πως «προχθές έναν χρόνο μετά τον «Daniel» βγήκαν τα πορίσματα για τον Δήμο Αγιάς για τις δηλώσεις σε όλες τις καλλιέργειες που επλήγησαν. Στη φωτογραφία απεικονίζεται καλλιέργεια πατάτας όπου από 4 στρέμματα μαζεύτηκαν 42 κλούβες! Η πατάτα, δυστυχώς, μετά το πέρασμα του νερού καταστράφηκε. Το πόρισμα του ΕΛΓΑ, αφού ήρθε τρεις φορές γεωπόνος να δει τη ζημιά, ήταν μηδέν! Όπως και στα μήλα ήταν μηδέν, έτσι και σε όλες τις καλλιέργειες ήταν μηδέν! Λογικά η στήριξη του κράτους στη Θεσσαλία για τον «Daniel» δεν ισχύει για τον Δήμο Αγιάς και λογικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ Λάρισας θέλουν γυαλιά μυωπίας! Κρίμα είναι που οι νέοι της Αγιάς παρατάνε τις καλλιέργειες από πέρυσι και ψάχνουν για δουλειά σε γειτονικές μεγαλουπόλεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής μας!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass