Ηχηρό ναι για Αχελώο

* ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ, ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ * ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ * ΚΟΥΡΕΤΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2024 13:30

«Οικουμενικό» ναι στον Αχελώο ειπώθηκε σε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη για τη «λειψυδρία στη Θεσσαλία, τις βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή της», που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας, στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας παρόντες ήταν βουλευτές, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, οργανισμών, φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί παραγωγοί, όπου άπαντες ζήτησαν έργα, που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού ύδρευσης και άρδευσης στη Θεσσαλία, αλλά και να θωρακίσουν την περιοχή από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.
Κοινή συνισταμένη όλων -αφού μέχρι και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ. Μαρίνα Κοντοτόλη τάχθηκε υπέρ- η επικαιροποίηση των μελετών των έργων του Αχελώου, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν έργα που θα επιτρέψουν στη Θεσσαλία να έχει επάρκεια νερού και για το μέλλον.
Ανοίγοντας τη σύσκεψη, o κ. Κουρέτας κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αρθούν τοπικές διαμάχες και τόνισε πως «σαν μια γροθιά όλοι μαζί, αφού συμφωνήσουμε στα ελάχιστα, να ενισχύσουμε τη διεκδικητική μας δυνατότητα προκειμένου να γίνουν στον μικρότερο χρόνο τα αναγκαία έργα διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού για να έχει η Θεσσαλία επάρκεια και για να προστατευτούμε από νέα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον», παρουσιάζοντας τα κυριότερα έργα θωράκισης της Θεσσαλίας, από τη λειψυδρία και τις πλημμύρες, που είναι τα εξής:
-Εργα ορεινής υδρονομίας (προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ).
-Ανοιγμα διώρυγας από το Φράγμα Γυρτώνης έως την Κάρλα και «μεγάλωμα» της λίμνης κατά 18.000 στρέμματα.
-Φράγμα Πύλης Τρικάλων.
-Φράγμα Νεοχωρίτη Τρικάλων.
-Φράγμα Δελερίων Λάρισας.
-Φράγμα ταμίευσης Μουζακίου.
-Ανασχεδιασμός Ταμιευτήρα Συκιάς.
-Φράγμα Συκιάς/Σήραγγα/Αρδευτικά Δίκτυα.
-Φράγμα Αγιονερίου Λάρισας.
-Φράγμα Καλούδα Ελασσόνας.
-Ρουφράκτης Τιτάνου.
-Κατασκευή σύγχρονων δικτύων άρδευσης.
Για τον Αχελώο ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι μιλάμε για μια μικρή μεταφορά νερού και όχι για «εκτροπή», ένα έργο που θα εξασφαλίσει εν πολλοίς την επάρκεια νερού στη Θεσσαλία.
Ο κ. Κουρέτας, τέλος, γνωστοποίησε πως μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τα φράγματα Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης, καθώς και τη διώρυγα Γυρτώνης-Κάρλας για τη μεταφορά νερού. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε λίγες μέρες θα μετατραπεί σε εργοτάξιο με πολλές παρεμβάσεις σε ποτάμια και αναχώματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
 «Δε βρισκόμαστε στο «παρά πέντε», αλλά στο «και πέντε». Δε βρισκόμαστε πια σε φάση κλιματικής αλλαγής, αλλά κλιματικής κατάρρευσης, που απαιτεί άμεσα μέτρα, όχι ημίμετρα» τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη. «Όλα αυτά τα σχεδιάζει και πάλι χωρίς τη συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς καμία διαβούλευση», επισήμανε η Λαρισαία βουλευτής, για να καταλήξει λέγοντας πως: «Όπως ακριβώς δημιούργησε τον ΟΔΥΘ Α.Ε. για τη Θεσσαλία, με την επίκληση του επείγοντος και χωρίς καμία διαβούλευση, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η Θεσσαλία, σε ενιαίο και αρραγές μέτωπο, οφείλει να διεκδικήσει άμεσα καθαρές απαντήσεις για τον Αχελώο, για τα συγκεκριμένα άλλα έργα-φράγματα, για τις μελέτες τους, τις χρηματοδοτήσεις και κυρίως για το ακριβές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του καθένα. Αν η ανάταξη των υπόγειων υδροφορέων, που έχουν έλλειμμα 3 δισ. κυβικά νερού, δε γίνει άμεσα, η Θεσσαλία απλώς θα τελειώσει. Με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν πράττει, αλλά και όλων όσοι δεν έκαναν τίποτε για να την αποτρέψουν…».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Πλαστήρα ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, που, όπως ανέφερε, «αν δεν ήταν ο «Ντάνιελ», η λίμνη Πλαστήρα θα ήταν στα επίπεδα της λίμνης Σμοκόβου. …Τα επίπεδα νερού στη λίμνη είναι στο οικολογικό όριο. Το τουριστικό προϊόν της λίμνης δεν υφίσταται». Τόνισε δε, ότι η λίμνη δεν μπορεί να δώσει άλλο νερό, γιατί «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
«Αδήριτη εθνική ανάγκη» χαρακτήρισε την εκτροπή του Αχελώου, παρά τις φωνές «των οικολογούντων και των όσων φωνάζουν, ενώ ανέφερε πως δεν πρέπει να χάνονται τα νερά στη θάλασσα», αναφέροντας το παράδειγμα του Πάβου της Ισπανίας.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Νερό, ενέργεια και διατροφή: Αυτά τα τρία είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα που πρέπει να διεκδικεί η Θεσσαλία» τόνισε από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι τα έργα που προβλέπει το σχέδιο είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ενώ ανέφερε ότι όταν διεκδικούσε ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας το έργο του Αχελώου, άνθρωποι που τώρα είναι υπέρ, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων σφύριζαν αδιάφορα.
«Έγιναν κυβιστήσεις… Άνθρωποι που ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στον Αχελώο, τώρα είναι υπέρ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ναι στον Αχελώο, ναι στα συνοδά έργα και να μην παρεκκλίνει κανείς, ούτε να βάζει αστερίσκους. Χρειαζόμαστε νερό και όλα αυτά που ακούγονται για το τι θα καλλιεργήσει η Θεσσαλία, να μην ανησυχούν: Τα παιδιά της Θεσσαλίας ξέρουν τι να κάνουν. Ούτε χειραγωγούνται ούτε μπορείς να πατάς ένα κουμπί και να τους λες τώρα θα σπείρεις αυτό ή το άλλο. Αφήστε τις οικογένειες να ζήσουν στη Θεσσαλία» κατέληξε.
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΤΟΛΗ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κ. Μαρίνα Κοντοτόλη τόνισε ότι είναι υπέρ όλων των έργων που θα εξασφαλίσουν το αύριο της Θεσσαλίας και των παραγωγών της, συμφωνώντας ουσιαστικά έτσι με το έργο του Αχελώου, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαρχής αντίθετος.
«Πρέπει να δοθεί μία επείγουσα λύση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, αφού η λειψυδρία είναι βόμβα για τον θεσσαλικό κάμπο και την κοινωνία της» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε την υπογραφή κοινής ερώτησης όλων των βουλευτών της Θεσσαλίας, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων, που θα κάνει την κυβέρνηση να δεσμευτεί στην κατεύθυνση της λήψης άμεσων μέτρων και στην εκκίνηση έργων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Κ. Δ. Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε ότι: «Τα σχέδια υπάρχουν και πλέον τα έργα πρέπει να ιεραρχηθούν», ενώ σημείωσε απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη πως «είναι ώρα να βάλετε στα σχέδια της πολιτικής προστασίας εκτός από τους σεισμούς και τις πλημμύρες και τη λειψυδρία».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης στάθηκε στο φράγμα Πουρναρίου, καθώς και στην αναγκαιότητα να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα άμεσα.
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας Κ. Τάσος Τσιαπλές σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το πρόβλημα του μεγάλου υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί την άλλη πλευρά του νομίσματος των πλημμυρών. Από το 2017 είχε εντοπιστεί έλλειμμα 3 δισ. κ.μ. ετησίως και 600 εκατ. κ.μ. νερού για την άρδευση.
Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όχι μόνο την άρδευση και την ύδρευση της Θεσσαλίας, αλλά και τη διατροφική ασφάλεια με εγχώρια προϊόντα και την κτηνοτροφία όλης της χώρας. Αφορά το εισόδημα των αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών».
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αγροτοσυνδικαλιστές Κώστας Τζέλλας και Ρίζος Μαρούδας, οι οποίοι ανέφεραν ότι «το παλιό πρόβλημα της λειψυδρίας για τον θεσσαλικό κάμπο προβάλλει μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες ξανά απειλητικό, λόγω και της μείωσης των χειμερινών βροχοπτώσεων, αλλά παράλληλα και ο κίνδυνος για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα. Οι αγρότες του κάμπου είναι οι πρώτοι που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες, αλλά όχι οι μόνοι, αφού ήδη εμφανίστηκαν και θα αυξηθούν προβλήματα και στην ύδρευση περιοχών και στο περιβάλλον».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχαήλ Μιτζικός στάθηκε στην οριακή επάρκεια νερού που παρουσιάζει ο Δήμος του, κάτι που δε θα υπήρχε, όπως τόνισε, αν ο Δήμος του είχε περισσότερους τουρίστες, ενώ αναφέρθηκε και στο Φράγμα Παναγιώτικο «που παρουσιάζει διαρροή νερού!».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, αναφερόμενος στην πολυνομία και τις αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες φορέων, έφερε ως παράδειγμα τον καθαρισμό της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, που δεν μπορεί να γίνει και τόνισε ότι «πρέπει αυτά τα εμπόδια να πάψουν να στέκονται τροχοπέδη, ώστε η αντιπλημμυρική προστασία της Λάρισας να είναι το δυνατόν καλύτερη». Αναφερόμενος στο νέο σχέδιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ, τόνισε ότι «η ΔΕΥΑ Λάρισας είναι η καλύτερη στη χώρα, με τις αρτιότερες υπηρεσίες» και σημείωσε την αναγκαιότητα η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ισχυρά παρούσα στη λειτουργία των ΔΕΥΑ. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το νερό θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
*Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χρήσης σε όλες τις αρδευόμενες καλλιέργειες στάγδην άρδευσης αυξάνοντας την επιδότηση αγοράς για τους παραγωγούς.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
*Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ράπτης σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ο Αχελώος πρέπει να είναι χαμηλά στην ιεράρχηση των έργων.
*Ο Νίκος Χαυτούρας της περιφερειακής παράταξης «Ενωμένοι Θεσσαλοί» σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης.
*Ενώ ο περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος στάθηκε στην ανάγκη να βγει η φετινή χρονιά και δήλωσε «να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα νέα έργα μακράς πνοής».Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass