Παϊδάκια, κεμπάπ και αρνιά τέλος!

* ΣΕ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ * ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΟΣΧΑΡΙ, ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ * ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ * Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΔΕΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΧΟΙΡΙΝΟ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2024 15:00

Της Νατάσας Πολυγένη
Αρνί, παϊδάκια και πρόβειο τέλος… Εξαφανίστηκαν από τα ψυγεία των κρεοπωλείων και από τις σούβλες και σχάρες των παντοπωλείων.

Η Θεσσαλία για ακόμα μια φορά είναι σε συναγερμό, με τον κτηνοτροφικό κλάδο να αγωνιά για το μέλλον του, αυτήν τη φορά εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που έχει προσβάλει εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, και οι επιπτώσεις στην αγορά κρεάτων, αλλά και στην εστίαση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έντονα.
Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και την ίδια ώρα κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανώλης.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος μιλώντας στην «Ε» τονίζει ότι προς το παρόν, παρότι δεν υπάρχει αιγοπρόβειο κρέας προς διάθεση, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς λόγω καλοκαιριού ούτε η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι μεγάλη ούτε και οι καταναλωτές ζητούν αυτά τα είδη κρέατος.
«Δουλεύουμε με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων. Από τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιδημία και τα σφαγεία έκλεισαν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Προσαρμοζόμαστε. Το πρόβλημα θα το καταλάβουμε έντονα τον Δεκαπενταύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν το επόμενο διάστημα υπάρχει πιθανότητα αύξησης τιμών στα διαθέσιμα είδη κρέατος, λόγω της έλλειψης αιγοπρόβειου, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο, στην περίπτωση που τα μέτρα διαρκέσουν αρκετό καιρό. Χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: «Για 20 ημέρες δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, αν τα σφαγεία παραμείνουν κλειστά πολύ καιρό, τότε ενδεχομένως να είναι πιθανή μια αύξηση στο μοσχάρι και το χοιρινό. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα και αυτό πρόβλημα».
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕΝΟΥ ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΧΩΡΙΣ ΑΡΝΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Με αισιοδοξία προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα και τα ψητοπωλεία κι οι ταβέρνες στη Λάρισα. Ο κ. Αδάμος Κωνσταντίνου, του γνωστού ψητοπωλείου «Αδάμος» στο κέντρο της Λάρισας, αναφέρει ότι η επιδημία της πανώλης είναι το «κερασάκι στην τούρτα», αλλά διαχειρίζονται τη νέα πραγματικότητα με αισιοδοξία και ψυχραιμία.
«Δουλεύουμε πλέον με άλλους κωδικούς κρέατος. Μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο είναι τα κρέατα που μπορούμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή. Ούτως ή άλλως, το αρνί αυτήν την εποχή ήταν δυσεύρετο, γιατί δεν είναι η εποχή του. Μεγάλο πλήγμα θα είναι για τα χωριά και τα πανηγύρια που δούλευαν αποκλειστικά με αυτά τα κρέατα. Ένας ακόμα πονοκέφαλος στην επισφαλή μας καθημερινότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
ΜΕΧΡΙ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου έχει επιβληθεί απαγόρευση της μετακίνησης ζώων προς σφαγή, ενώ έκλεισαν και τα σφαγεία, ώστε να γίνει ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στα ζώα και να σταματήσει έτσι η διασπορά του ιού.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Επίσης, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιονδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass