Ανάρπαστα τα κηπάρια στον Δημοτικό Λαχανόκηπο!

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 21:23

Της Λένας Κισσάβου
Εκρηκτική αύξηση αιτήσεων παραχώρησης γης στον Δημοτικό Λαχανόπηπο, παρατηρήθηκε στην τελευταία πρόσκληση της Υπηρεσίας Πρασίνου, του Δήμου Λαρισαίων, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του.


Το αυξημένο ενδιαφέρον εμφανίστηκε εν μέσω πανδημίας κατά την περίοδο καραντίνας και αυστηρών μέτρων πρόληψης της διασποράς της, το 2020, και αποδόθηκε στην αυξημένη ανάγκη των ανθρώπων τόσο να βρουν διεξόδους, αλλά παράλληλα και για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε στα νοικοκυριά, λόγω των μέτρων (υπολειτουργία επιχειρήσεων, ανεργία κ.ά.).
Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε η Διεύθυνση Πρασίνου, είχαν κατατεθεί 350 αιτήσεις για τα 275 κηπάρια των 50 τ.μ. το καθένα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι αιτήσεις κυμαίνονταν από 90 ως και 200. Εκτιμάται μάλιστα ότι η αυξημένη ζήτηση θα διατηρηθεί και φέτος στη νέα κατανομή τμημάτων γης στον Δημοτικό Λαχανόκηπο, το ερχόμενο φθινόπωρο, που λήγει το διάστημα των δύο χρόνων κατά το οποίο οι δικαιούχοι διατηρούν το δικαίωμα χρήσης τους.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, με την υπέρογκη αύξηση της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες φέρνουν ξανά τα νοικοκυριά σε οικονομικά αδιέξοδα.
Για τη λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, τους κανόνες, καθώς και για τους πολίτες που μπορούν να διεκδικήσουν ένα κηπάριο για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, μας μίλησε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, η οποία ανάφερε τα εξής: «Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης, στη συνοικία Αβέρωφ (στη συμβολή των οδών Παιωνίου και Αργοναυτών), σε έκταση 25 στρεμμάτων. Η καλλιεργούμενη επιφάνεια των 16 στρεμμάτων είναι κατατμημένη σε 275 κηπάρια των 50 τ.μ. έκαστο.
Στον χώρο του Λαχανόκηπου υπάρχει γεώτρηση και σύστημα άρδευσης με παροχή νερού στο κάθε κηπάριο.
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα στον αστικό πληθυσμό να έρθει σε επαφή με τη φύση, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Δημιουργεί ευκαιρίες για αναψυχή και άθληση. Παράλληλα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τις επισκέψεις σχολείων. Ανακουφίζει εν μέρει τους άνεργους παρέχοντας τη δυνατότητα να καλλιεργούν τα λαχανικά τους.
Δικαιούχοι του εγχειρήματος είναι αρχικά οι άνεργοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σχολεία φορείς και κάποιοι δημότες οι οποίοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο.
Παραχωρείται στους δικαιούχους για δύο έτη, χωρίς τίμημα ενοικίου και χωρίς κόστος άρδευσης.
Ο λαχανόκηπος καλλιεργείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο με τη συμβολή των οικείων του, χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας».
Οι ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για παραχώρηση λαχανόκηπου στην Υπηρεσία Πρασίνου όταν βγαίνει σχετική ανακοίνωση από αυτή.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι δημότες του Δήμου Λαρισαίων που είναι: άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Δεν δικαιούνται του ευεργετήματος οι κάτοχοι αγροτεμαχίων στα όρια του Δήμου Λαρισαίων ή όμορων Δήμων. Σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς των δημοτών μεγαλύτερης της προσφοράς, γίνεται μοριοδότηση. Η μοριοδότηση θα λαμβάνει υπόψιν την διάρκεια ανεργίας, το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση. Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται για 2 έτη.
Η Δημοτική Αρχή δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση ζημιάς, κλοπής ή ατυχήματος καθώς και σε περίπτωση χαμηλής ή μηδαμινής παραγωγής.  
Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς αντικειμένων ιδιοκτησίας του Δήμου από υπαιτιότητα των δικαιούχων, ο Δήμος δικαιούται αποζημίωση ίση με την αξία των αντικειμένων αυτών.
ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου: «Στόχος είναι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
Απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων ή άλλων χημικών, με σκοπό την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Απαγορεύεται η καλλιέργεια πολυετών φυτών (αμπέλι, δένδρα κάθε είδους), καθώς και φυτών με υψηλό κορμό (π.χ. καλαμπόκι, ηλίανθος), τα οποία θα δημιουργούν προβλήματα στους γείτονες.
Απαγορεύονται εμπορικές συναλλαγές εντός του χώρου του λαχανόκηπου».
Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου φροντίζει για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στον χώρο και οι καλλιεργητές του λαχανόκηπου οφείλουν να σέβονται τους κανόνες καθαριότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass