Σε μικρή ύφεση οι σεισμοί στις Κυκλάδες

Ομως οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου -Ο Β. Καραστάθης εξηγεί γιατί ακούγονται ήχοι από το υπέδαφος

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2025 9:50

ΑΘΗΝΑ
Σε στάση αναμονής παραμένουν οι επιστήμονες που εξετάζουν τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, καθώς τα τελευταία 24ωρα το φαινόμενο βρίσκεται σε μικρή ύφεση.


Όπως τονίζουν οι σεισμολόγοι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα αν το φαινόμενο βρίσκεται αποδρομή ή αν επίκειται ένας μεγαλύτερος σεισμός.
Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες είναι εν αναμονή των εξελίξεων με τους επιστήμονες να περιμένουν να δουν τη διάθεση του Εγκέλαδου και προειδοποιούν πως δεν ήρθε η ώρα της λήξης συναγερμού και τα Ρίχτερ δεν σταματούν έτσι απότομα.
Την ίδια ώρα, στο νησί της Σαντορίνης έχουν ξεκινήσει ήδη οι επιστροφές των ντόπιων στο νησί. Σε αυτό το κλίμα, όπως έγινε γνωστό, ο δήμος Θήρας κατέθεσε αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τους μαθητές της Γ’ λυκείου, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει μία ποσόστωση για τους μαθητές του νησιού στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Κάτοικος του νησιού και υπεύθυνος καταστήματος εστίασης, μίλησε για την κατάσταση του επικρατεί, λέγοντας ότι ντόπιοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν περάσει πολύ δύσκολα. «Ήταν ένα πρωτοφανές φαινόμενο ακόμα και για τους ίδιους τους ντόπιους. Αρχίζει όμως και καταλαγιάζει και ο κόσμος δειλά δειλά έρχεται πίσω στο νησί» ανέφερε ο Θοδωρής Μάρας. Όπως σημείωσε ο κ. Μάρας, όλες οι επιχειρήσεις είχαν ζημιά από αυτό που έγινε.

 

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, μίλησε στο MEGA για τα νέα δεδομένα που παρουσιάζει το φαινόμενο των Κυκλάδων. «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η συχνότητα των σεισμών. Για να είμαστε σχετικά βέβαιοι ότι παγιώνεται αυτή η κατάσταση θα πρέπει να περάσουν άλλες 4 – 5 μέρες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είμαστε σε μία περίοδο προετοιμασίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης».

 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΒΟΥΗΤΟ
Ανησυχία προκάλεσε η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα της τελευταίες ώρες στη Σαντορίνη σε συνδυασμό με το βουητό που ακούγονταν τη νύχτα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) κάνει λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και μία πιθανή διέγερση του ηφαιστείου.
«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του. «Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει από την πλευρά του ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Luis Donoso.

 

ΚΑΡΑΣΤΑΘΗΣ: ΚΑΚΩΣ  ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
Ωστόσο, ο δρ. Βασίλης Καραστάθης διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε τι συμβαίνει. Μιλώντας στο Action24 είπε ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο είχαν συνάντηση οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι μεταξύ τους και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές.
«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνητην ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών» εξήγησε ο κ. Παπαστάθης. Στη συνέχεια είπε ότι θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται» συμπλήρωσε.

 

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΛΕΚΚΑΣ
Πάντως, το βουητό δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας είχε εξηγήσει προ ημερών ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», είχε πει στο Mega για να προσθέσει: «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.

 

ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: ΚΑΘΑΡΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κ. Συνολάκης είπε πως, «προφανώς με βάση τη σεισμικότητα, επειδή μειώνεται, μπορεί να πει κάποιος ότι πάμε καλύτερα. Αλλά από την άλλη ο τρόπος που γίνονται αυτοί οι σεισμοί και υποδεικνύει σαφώς ότι είναι ηφαιστειακοί, πρέπει να το ξαναδούμε». Σημείωσε δε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2011-2012. Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην Επιτροπή, προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι καθαρά τεκτονικοί» αλλά είναι μαγματικοί, δηλαδή σχετίζονται με το ηφαίστειο.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι το χθεσινό φαινόμενος ήταν ένα «ηφαιστειακό σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο» και πως «οι σεισμοί δεν ήταν καθόλου καθαροί, το οποίο υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί, προκαλούνται επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια». Ερωτηθείς για τα σενάρια, είπε πως προφανώς μπορεί να «σβήσει» η σεισμική δραστηριότητα, όπως συνέβη το 2011-2012. Σημείωσε ότι θα εισηγηθεί να γίνει σύσκεψη με ειδικούς για τα ηφαίστεια από όλο τον κόσμο για να μελετήσουν το φαινόμενο και να καταλάβουν τι σημαίνει και πού οδηγούμαστε.
Τα ξημερώματα έγινε ένας ακόμη σεισμός 4 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη. Συμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 05:37 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:18, σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Ίος. Το παραπάνω συνέβη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 14 Μαρτίου 2025.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass