Αυξημένες οι τιμές των σταφυλιών, μειωμένες οι ποσότητες

* ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ 40% ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 50% ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ * ΑΙΤΙΑ Ο ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΞΗΡΑΣΙΑ * ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2024 14:01

Ο περονόσπορος που έπληξε τους αμπελώνες το 2023 στη μεγάλη πλειοψηφία των αμπελουργικών περιοχών της χώρας (Τύρναβος, Νεμέα, Ηράκλειο κ.λπ.) και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας, συνοδευόμενη από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Ιουλίου, είναι τα γενικά αίτια μιας αναμενόμενης, για δεύτερη χρονιά, μικρής συγκομιδής σταφυλιών και κατ’ επέκταση παραγωγής οίνου το 2024.

Αυτό αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωσή της, η οποία κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του τρύγου σημειώνει πως «ο περονόσπορος του 2023 ευθύνεται για τη δημιουργία μικρού αριθμού αναπαραγωγικών οφθαλμών, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σταφυλιών, καθώς επίσης οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την καρπόδεση και την ομοιογένεια στην ωρίμαση, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να είναι αφυδατωμένα, ελλιποβαρή και σε πολλές περιπτώσεις να παρατηρείται ακαρπία στο μεγαλύτερο μέρος των πρέμνων. Κοινός παρανομαστής που αφορά την εισκόμιση σταφυλιών σε ολόκληρη τη χώρα είναι η δυνατότητα ή όχι άρδευσης των αμπελώνων, που εξελίσσεται πλέον σε κριτήριο βιωσιμότητας του αμπελώνα, ενώ οι πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας έχουν καθυστερήσει δραματικά. Παρόλ’ αυτά, οι ξηροθερμικές συνθήκες συνέβαλλαν στην απουσία γενικά μυκητολογικών προσβολών, με αποτέλεσμα η εναπομείνασα σταφυλική παραγωγή να χαρακτηρίζεται εξαιρετική από άποψη ποιότητας».
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ
«Οι εισαγωγές οίνων σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές από τη γείτονα Ιταλία είναι γεγονός» σημειώνει και προσθέτει πως «μάλιστα, για λευκούς οίνους 12,50 vol στην τιμή των 0,63 €, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών, είτε 11,50 vol στην τιμή των 0,56 €, χωρίς μεταφορικά, τιμές οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά στις αντίστοιχες εγχώριες τιμές.
Τέλος, οι τιμές των σταφυλιών ήδη καταβάλλονται αυξημένες, χωρίς, όμως, να αναπληρώνουν το εισόδημα των αμπελουργών, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων που εισκομίζονται, ενώ πλέον αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό οι περιπτώσεις αμπελουργών που δεν προβαίνουν σε τρύγο λόγω του ασύμφορου της καλλιέργειας, με πρωταγωνίστρια την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται για πρώτη φορά και φαινόμενα εγκατάλειψης από νέους αμπελουργούς».
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα κατά 15 ημέρες, με τις λευκές ποικιλίες να τρυγούνται πριν τον Δεκαπενταύγουστο, γεγονός πρωτοφανές για την περιοχή. Η ποιότητα είναι εξαιρετική και για τις λευκές ποικιλίες, αλλά και για το μοσχάτο Τυρνάβου. Στις λευκές ποικιλίες παρατηρείται πτώση της παραγωγής σταφυλιών κατά 40%, ενώ στο μοσχάτο Τυρνάβου η πτώση θα είναι άνω του 50%. Ο συνεταιρισμός προσκάλεσε την κυρία Μπινιάρη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να μελετήσει τις αιτίες μείωσης της παραγωγής. Σύμφωνα με πόρισμα που εξέδωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μείωση οφείλεται στην ακαρπία που δημιούργησε η προσβολή του περονόσπορου κατά την περσινή χρονιά, η οποία επηρέασε την ανθοφορία και στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες κατά τον Ιούλιο, οι οποίες επηρέασαν την ανάπτυξη των ραγών. Οι τιμές για το μοσχάτο Τυρνάβου θα ξεκινήσουν από τη βάση των 0,48€/Kg σταφυλιού, ενώ αυξημένες καταβάλλονται οι τιμές και για τις υπόλοιπες οινοποιήσιμες ποικιλίες (Ροδίτης 0,37€).
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΑΣ
ΤHESSALY WINE BOUQUET
Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά για τα ελληνικά συνεταιριστικά κρασιά-προϊόντα με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ Θεσσαλίας) είναι τα πρώτα στοιχεία του εν εξελίξει ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΘΕΑΣ Τhessaly Wine Bouquet, για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων σε Ελλάδα και Πολωνία. Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο συντονιστής του κ. Πολύδωρας Ξενιτάκης, υποβλήθηκε στο πλαίσιο του μέτρου που έχει προκηρύξει το ΥΠΑΑΤ για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου.
Είναι μια προσπάθεια του Υπουργείου να ενισχυθούν τα οινοποιεία των περιοχών της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές (από τη θεομηνία «Ντάνιελ»), αλλά και τα προηγούμενα χρόνια μέσω πόρων της Ε.Ε. που κατευθύνονται στα μικρά οινοποιεία και συλλογικότερα σχήματα επιδιώκοντας την ενίσχυση τοπικών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών με σήματα ποιότητας της Ε.Ε.».
Το πρόγραμμα ουσιαστικά καταδεικνύει το... αυτονόητο: «Κατανάλωση με μέτρο έτσι ώστε να ενισχύεται η ευχαρίστηση και όχι η επήρεια του οινοπνεύματος στο ανθρώπινο σώμα» σημείωσαν ομιλητές. «Και φυσικά πρόσθεσε ο κ. Ξενικάκης κάθε από τα προϊόντα ΠΓΕ έχουν ιδιαίτερα αρώματα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία χρειάζονται μια νηφαλιότητα για να τα εκτιμήσει κανείς και να τα απολαύσει, με οινοποίηση, η οποία γίνεται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως προβλέπει ο κατασταστικός χάρτης της Ε.Ε. με την αναγνώριση που έχουν λάβει ως ΠΓΕ. Σημασία στο άρωμα και στη γεύση των κρασιών όχι στην ποσότητα...
Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου (με 500 μέλη), η περιοχή παράγει περίπου 12 εκατομμύρια κιλά με κύριες ποικιλίες σταφυλιού το μοσχάτο Τυρνάβου, τον ροδίτη και τύπου γαλλικά (μερλό, σιραχ κ.ά.). Τα συνεταιριστικά κρασιά Τυρνάβου εξάγονται σήμερα σε Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία και Αλβανία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass