Σάπια καρύδια στο βαμβάκι

* ΤΡΙΠΛΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2024 13:01

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Ο κάμπος της Θεσσαλίας, παραδοσιακά συνδεδεμένος με την καλλιέργεια βαμβακιού, βιώνει μια πρωτοφανή κρίση. Οι βαμβακοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν φέτος σοβαρά προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον αυτής της σημαντικής για την περιοχή καλλιέργειας. Αλλοιώσεις στα καρύδια, χαμηλές τιμές στην αγορά και -ενδεχομένως- προβλήματα με τις ενισχύσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Σύμφωνα με αναφορές παραγωγών από τα Φάρσαλα, τα καρύδια εμφανίζουν αλλοιώσεις, δηλαδή έχει σαπίσει ένα μέρος αυτού πριν καν ανοίξει. Η αιτία αυτού του φαινομένου παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, με μερικούς να εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια (βακτήρια, μύκητες) ή στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί αναφέρουν ότι το καρύδι ανοίγει «καραμέλα», με αποτέλεσμα, όπως έχει συμβεί και άλλες χρονιές, η συλλεκτική μηχανή να μην μπορεί να το βγάλει από το κέλυφος και να μειώνεται σημαντικά το ειδικό βάρος της τελικής παραγωγής που θα λάβουν κατά τη συγκομιδή. Για τις όψιμες καλλιέργειες η κατάσταση παραμένει αβέβαιη ακόμη και θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.
ΠΛΑΦΟΝ - ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Παράλληλα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, έχει ανακοινωθεί το ειδικό πλαφόν παραγωγής ανά νομό, το οποίο πρέπει να συλλέξει κάθε αγρότης για να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ωστόσο, με τις τρέχουσες συνθήκες, πολλοί αγρότες ανησυχούν ότι δε θα καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο. Για τον Νομό Λάρισας το πλαφόν έχει οριστεί στα 292 κιλά ανά στρέμμα, ενώ για τον γειτονικό Νομό της Καρδίτσας αυτό ορίζεται λίγο χαμηλότερα, στα 268 κιλά ανά στρέμμα.
ΤΙΜΗ
Κι ενώ οι παραγωγοί αγωνιούν για την καλλιέργεια, μια άλλη παράμετρος και η πιο βασική έρχεται να σκεπάσει με μαύρα σύννεφα τον κάμπο της Θεσσαλίας. Τις τελευταίες ημέρες η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 68 σεντς δολάρια ανά λίβρα, που μεταφράζεται σε περίπου 50 σεντς ανά κιλό σε ευρώ. Οι αγρότες με αυτήν την τιμή, αλλά και με τις εκτιμώμενες απώλειες που αναμένεται να λάβουν κατά τη συγκομιδή, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η παραγωγή δε θα καλύψει ούτε τα έξοδα που διέθεσαν -και χρωστούν οι περισσότεροι- για τη φετινή χρονιά.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά και άλλων καλλιεργειών. Χωρίς ένα αξιοπρεπές κέρδος, οι αγρότες χρόνο με τον χρόνο θα εγκαταλείπουν τη γη, που τις παλαιότερες γενιές έθρεψε, μεγάλωσε και σπούδασε πολλές οικογένειες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass