Δεκαπέντε μέρες… παράδοσης στη Ραψάνη

Πλούσιες δράσεις με σημείο αναφοράς τη λαογραφία του τόπου με το πρόγραμμα «Μήγαρις είναι άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;»

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2020 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουλ 2020 13:28

Δύο εβδομάδες αφιερωμένες στη Λαογραφία του τόπου με πλούσιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν για τρίτη χρονιά φέτος στη Ραψάνη.

Από αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου έως την Πέμπτη 30 Ιουλίου παιδιά και ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δράσεις που έχουν ως βάση τη λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια και άλλα, δράσεις που διοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας-Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Καλοκαιράκι ήρθε, κανόνες φορτωμένο, αλλά και φέτος, η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. για τρίτη χρονιά διοργανώνουν δύο εβδομάδες λαογραφικών δράσεων στη Ραψάνη από 21 Ιουλίου έως 30 Ιουλίου 2020.
Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας ως βάση τη λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα μονοπάτια, τα εξωκλήσια αλλά και το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη μουσική, τη μαγειρική του τόπου. Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα, γραφικά μέρη του.
Φέτος οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους είναι η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγος-λαογράφος Φανή Καλοκαιρινού, ο χοροδιδάσκαλος Σωτήρης Καραβασίλης, η Μένη Χατζηπαναγιώτου οικοτέχνης ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου Ροζμαρίνο - Rosmarino, η Ιωάννα Σεραφειμίδου δημιουργός του THE PAPER BOAT και των Πυγολαμπίδων, η Ευαγγελία Βλαχοστέργιου φιλόλογος-γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, ο μουσικός-εκπαιδευτικός Θάνος Ξενιτίδης και άλλοι.
Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης για όλες τις δράσεις. Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία του χωριού και απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται υπαίθρια τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21 Ιουλίου: Τρίτη 7 μ.μ. πλατεία Ραψάνης. Η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού θα μας μιλήσει για «Τα παραδοσιακά σταμπωτά: Από τον Τύρναβο στο Λαογραφικό ιστορικό Μουσείο Λάρισας» και θα ακολουθήσει Εργαστήριο με θέμα: «Μαθαίνουμε την τέχνη του χειροποίητου σταμπωτού». Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.
22 Ιουλίου: Τετάρτη 7 μ.μ. Βρύση μου, βρύση μου μαλαματένια… από τη βρύση της πλατείας στον πάνω μαχαλά. Μια περιήγηση στις βρύσες της Ραψάνης που είναι πολλές, ξακουστές για το γάργαρο νερό τους, την αρχιτεκτονική τους, την ιστορία της γειτονίας τους, διάσπαρτες μέσα στο χωριό. Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού με τα παιδιά, πάνω στη διαδρομή με τις βρύσες.
23 Ιουλίου: Πέμπτη 7 μ.μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574). Φτιάχνουμε αργαλειούς με φυσικά υλικά, κλαδιά, φύλλα, λουλούδια. Πάρτε τη φαντασία και ελάτε!
24 Ιουλίου: Παρασκευή 7 μ.μ. πλατεία Ραψάνης. Η Μένη Χατζηπαναγιώτου, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου Ροζμαρίνο – Rosmarino, θα μας εισάγει στην παραγωγή παραδοσιακού σαπουνιού ελαιολάδου. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.
25 Ιουλίου: Σάββατο 12 μ. Ι.Ν. Αγίου Αθανάσιου προαύλιο. «Η μουσική του σώματος συναντά την παραδοσιακή μουσική», Θάνος Ξενιτίδης μουσικός - εκπαιδευτικός.
26 Ιουλίου: Κυριακή 7 μ.μ. Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου προαύλιο. H Ιωάννα Σεραφειμίδου, δημιουργός του THE PAPER BOAT και των Πυγολαμπίδων www.pigolampides.gr , θα μας μιλήσει για το Family Camp: πώς αντλούμε έμπνευση από την καθημερινότητά μας για ποιοτικές δραστηριότητες με τα παιδιά μας.
27 Ιουλίου: Δευτέρα 7 μ.μ. Ανήλιο. Η χρονογραμμή της Ραψάνης. Μαθαίνω την ιστορία αλλιώς… Μια γραμμή στον χρόνο, ένα ταξίδι στην ιστορία του χωριού.
28 Ιουλίου: Τρίτη 7 μ.μ. Άγιος Κοσμάς. Το Αλφαβητάριο Ραψανιώτικης μαγειρικής. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης.
29 Ιουλίου: Τετάρτη 7 μ.μ. Αλώνι. Σωτήρης Καραβασίλης, χοροδιδάσκαλος. Καταγραφές μνήμης: τραγούδια και χοροί από τον κύκλο της ζωής της περιοχής του Κάτω Ολύμπου.
30 Ιουλίου: Πέμπτη 7 μ.μ. Από την πλατεία στην Αγία Παρασκευή. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, γραμματέας Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης. Τα σημάδια του τόπου μου. Από το δέντρο στο εξωκλήσι. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass