Γιορτάζει ο προφήτης Ηλίας

Πανηγυρικός εσπερινός, παρουσία Ιερώνυμου, χθες στον Τύρναβο *Θεία λειτουργία σε άλλους ιερούς ναούς στον ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2020 21:50

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Με θρησκευτική κατάνυξη τιμάται στον Τύρναβο η γιορτή του Προφήτη Ηλία στο ιστορικό εξωκλήσι και παλιό μοναστήρι, λίγο πάνω από την πόλη.


Σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική Θεία λειτουργία από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Παπαϊωάννου, προϊστάμενο του ενοριακού ναού Αγίου Ιωάννη Τυρνάβου.

ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Ο ΙEΡΩΝΥΜΟΣ
Χθες, Κυριακή19 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, τελέστηκε αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησε αρτοκλασία και θείο κήρυγμα και περιφορά της ιερής εικόνα του Αγίου στον περίβολο του ναού. Η συχνή παρουσία του μητροπολίτη μας στον Τύρναβο υποδηλώνει ότι ο κ. Ιερώνυμος δείχνει την προσοχή του και το έμπρακτο ενδιαφέρον και για την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα και των χωριών του Δήμου, όχι μόνο για εκκλησιαστικά θέματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν στους πολίτες της περιοχής στην καθημερινότητά τους...  Χθες, μετά τον εσπερινό και την αρτοκλασία οι γυναίκες του Τυρνάβου προσέφεραν εδέσματα στους πιστούς, όπως θα γίνει και σήμερα ανήμερα της γιορτής μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο Προφήτης Ηλίας Τυρνάβου παλαιότερα ήταν μοναστήρι που σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε στο τέλος του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στο μέρος όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία.
Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1897 από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια του ατυχή ελληνοτουρκικού πολέμου. Η εκκλησία κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο ή 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1705. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που είναι δείγμα ύψιστης βυζαντινής τέχνης. Μέχρι το 1912 αποτελούσε ίδια ενορία και μετά συγχωνεύτηκε μ’ αυτήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Γιορτάζει, εκτός από τις 20 Ιουλίου και την τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Στον χθεσινό αρχιερατικό εσπερινό παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο Ι.Ν. ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΑ
Πανηγυρίζει σήμερα στη μνήμη του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου και ο ομώνυμος Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στη συνοικία Νεράιδα Λάρισας. Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής: Σήμερα Δευτέρα, το πρωί, ο όρθρος και στη συνέχεια η αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου. Το απόγευμα στις 7:00 θα ψαλεί ο μεθεόρτιος εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου. Επισημαίνεται ότι ιερές ακολουθίες στη μνήμη του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού θα τελεστούν και στο εσωτερικό παρεκκλήσι του μικρού Προφήτη Ηλία στην ομώνυμη πλατεία. Το φιλόθρησκο κοινό μπορεί να εξυπηρετείται από το αστικό νούμερο 4.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Εξάλλου πανηγυρικά θα εορτασθεί η μνήμη του Προφήτη Ηλία στο εκκλησάκι της Ανατολής που βρίσκεται στην κορυφή του Κισσάβου σε υψόμετρο 1.978 μέτρων. Σήμερα, ανήμερα της γιορτής, στις 8:00 π.μ. θα μεταφερθεί η παλαιά εικόνα του Προφήτη από το χωριό στην κορυφή, όπου θα τελεσθεί η Πανηγυρική θεία λειτουργία και η τελετή του υψώματος.

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass