ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Έφθασαν τους 1.000 οι πρόσφυγες στη Μάνδρα

* Δεκάδες πρόσφυγες έφυγαν από το πρώην στρατόπεδο και μισθώνοντας ταξί μετακινήθηκαν προς Κιλκίς και Αθήνα

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 0:20

 

Άλλοι 225 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν νωρίς χθες το πρωί, από την Καβάλα, στην ανοιχτή δομή του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», στη Μάνδρα. Έτσι ο συνολικός αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στη Λάρισα τις τρεις τελευταίες ημέρες αγγίζει τους 1.000 ενώ, όπως είναι γνωστό, άλλοι 394 φιλοξενούνται στη «ΡΟΚΑ» από τις 10 Μαρτίου.

Πρόκειται για πρόσφυγες που μεταφέρονται από τη νησιωτική Ελλάδα μετά και την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αφού από τις 20 Μαρτίου το καθεστώς υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα έχει αλλάξει χωρίς ωστόσο να σημειώνεται παράλληλα και σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών.

Το πρώην στρατόπεδο λειτουργεί ως ανοικτή δομή και έτσι αρκετοί πρόσφυγες μετακινούνται στη γειτονική Μάνδρα προκειμένου από τοπικά καταστήματα να προμηθευτούν τα απαραίτητα ενώ 50 περίπου πρόσφυγες από αυτούς που αφίχθησαν χθες το πρωί, εγκατέλειψαν το Κέντρο και μέσω της Μάνδρας επιβιβάστηκαν σε ταξί προκειμένου να φθάσουν Λάρισα με τελικό προορισμό, είτε το Κιλκίς – είτε την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωναν οι ίδιοι, αποφάσισαν να φύγουν από το Κέντρο της Μάνδρας αφού κατά την κατανομή τους στο λιμάνι της Καβάλας, σε Κέντρα όπως της Λάρισας και της Ηπείρου, το αποτέλεσμα ήταν κάποιες οικογένειες να διαχωριστούν και να βρεθούν σε διαφορετικές περιοχές.

Στο Κέντρο της Μάνδρας οι εργασίες για τη διαμόρφωση βασικών υποδομών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ενδεχόμενη επέκτασή του. Στις 213 σκηνές που τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μετά και την άφιξη του τρίτου κύματος των προσφύγων χθες το πρωί, σημειώνεται πληρότητα σε μεγάλο βαθμό ενώ όπως είναι γνωστό, πέραν της σίτισης που έχει αναλάβει η 110 ΠΜ, οι πρόσφυγες λαμβάνουν υλικά (ράντζο, υπνόσακο, κουβέρτες κ.λπ.) προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμονή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τίθεται επιτακτικά πλέον το θέμα της πλήρους ιατρικής κάλυψης με δεδομένο ότι σε 3 ημέρες αφίχθησαν περί τους 1.000 πρόσφυγες. Χθες το πρωί για την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων μετακινήθηκε γιατρός του Κ.Υ. Φαρκαδόνας που παρείχε υπηρεσίες με τη σημαντική συνδρομή εθελοντριών νοσηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού.

Τις απογευματινές ώρες στο Κέντρο της Μάνδρας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παράσχουν εθελοντές ιατροί – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας αλλά το πρόβλημα εστιάζεται τις πρωινές ώρες αφού καταγράφονται αυξημένες ανάγκες ειδικά για τα περισσότερα από 500 φιλοξενούμενα παιδιά. Υπενθυμίζεται πως στον χώρο έχει μεταφερθεί η δεύτερη Κινητή Μονάδα Υγείας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας αλλά εκείνο που προέχει είναι η επαρκέστερη παρουσία ιατρών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass