Αγροτικά εφόδια

Συνεργασία Μ. Βορίδη με αντιπεριφερειάρχες

Τα θέματα που έθεσε ο Γιώργος Λαδόπουλος για τη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2020 21:19

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στους Έλληνες παραγωγούς και τα μέτρα που έλαβε -και συνεχίζει να λαμβάνει- το Υπουργείο για όλους όσοι επλήγησαν συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με τους αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.


«Η στοχευμένη πολιτική ενίσχυσης που ακολουθούμε μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίζουμε πόρους, οι οποίοι κατευθύνθηκαν, κατευθύνονται και θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά υπέστησαν τις συνέπειες της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γ. Λαδόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε να ενταχθούν το κρεμμύδι και το καρπούζι στα προϊόντα που σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ να ενισχύσει σε επόμενη φάση. Ήδη κάποια προϊόντα έχουν λάβει σχετική ενίσχυση.
Σε άλλο θέμα ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «το Υπουργείο αναγνωρίζει και στηρίζει τις ανάγκες στελέχωσης των ΔΑΟΚ εφόσον αυτές συνοδεύονται από σαφή αιτιολόγηση», με τον Γ. Λαδόπουλο να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης κτηνιάτρων και γεωπόνων (μόνιμες θέσεις), συνδέοντας το θέμα με τον κορονοϊό, καθώς οι ΔΑΟΚ επιτελούν σημαντικό έργο στον έλεγχο των τροφίμων και της αγοράς και χρήζουν άμεσης ενίσχυσης.
Τέλος, ο ΥΠΑΑΤ κατέστησε επιτακτική την αναγκαιότητα της όσο το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των Σχεδίων Βόσκησης από την πλευρά των Περιφερειών, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία τους για την ομαλή εξέλιξη μιας σειράς άλλων αγροτοκτηνοτροφικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τον Γ. Λαδόπουλο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητήσει το θέμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης της αρμόδιας επιτροπής (2 υπάλληλοι του ΥΠΑΤ, 1 της Περιφέρειας) και υπογραφής της σχετικής σύμβασης.
Με την ευκαιρία ο Θεσσαλός αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα επίσπευσης της προκήρυξης (η οποία προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο) για τη Δράση 4.1.2 που επιδοτεί τα αρδευτικά συστήματα.

 

Στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρ. Λυκουρέντζος

Σε Συνεταιρισμούς της Αγιάς κι άλλων περιοχών θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος (κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού) με τους παραγωγούς να τον αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί πέρα από τα συνήθη θέματα, ο ΕΛΓΑ πρόκειται να καταβάλει τις αμέσως επόμενες μέρες πακέτο πληρωμής 63,5 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2019 (εξόφληση 35%), μετά και την κρατική ένεση ρευστότητας με 35 εκατ. ευρώ στον οργανισμό, που δόθηκε με απόφαση Μητσοτάκη. Ενδεχομένως ο κ. Λυκουρέντζος να αποκαλύψει την ημέρα πληρωμής. Επίσης αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για την απόφαση ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα των αντιχαλαζικών του ΕΛΓΑ, στο οποίο εντάχθηκαν συνολικά 422 δικαιούχοι. 

 

Διορθώσεις στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ

Μέχρι τις 22 Ιουλίου καλούνται οι αγρότες να προχωρήσουν σε διορθώσεις πιθανών σφαλμάτων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης του 2020. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η διαδικασία της αποσφαλμάτωσης είναι συνεχής γι’ αυτό παρακαλούνται οι αγρότες να ενημερώνουν τακτικά για σφάλματα που πιθανόν να προκύψουν και διόρθωση αυτών έως και τις 22 Ιουλίου». Για διόρθωση της αίτησης, τα βήματα είναι τα εξής: α) Μετατρέπετε την αίτηση από οριστική σε πρόχειρη από το πλήκτρο «Μεταβολή είδους εγγραφής», β) Διορθώνετε την αίτηση που είναι πλέον σε πρόχειρη μορφή, γ) Οριστικοποιείτε πάλι την αίτηση.

 

Καλλιεργητικές φροντίδες

Χρήσιμες συμβουλές παρέχει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου για το αμπέλι, την ελιά, την πιπεριά, τη μελιτζάνα και την υπαίθρια ντομάτα. Αναλυτικότερα οι σχετικές ανακοινώσεις της Υπηρεσίας στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ και στο ΠΚΦΠΕ Βόλου.

 

Επιδότηση αρδευτικών συστημάτων

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η προκήρυξη για τη Δράση 4.1.2 που επιδοτεί τα αρδευτικά συστήματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν θα απαιτείται η σύνταξη τεχνικής μελέτης που να τεκμηριώνει με ακρίβεια τα στοιχεία που σχετίζονται με την οικονομία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, αναμένεται να αγγίξει τα 37 εκατ. ευρώ, ενώ το εφαρμοστικό πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευτεί εντός του Ιουλίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα Δικαιολογητικά. Το νέο εφαρμοστικό πλαίσιο θα προβλέπει μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό τα 150.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα για επενδύσεις σε αρδευτικά συστήματα στάγδην άρδευσης και μικροκαταιονισμού (μικροεκτοξευτήρες χαμηλού ύψους), δεξαμενές, και μηχανολογικός εξοπλισμός για ανακύκλωση υδάτων προς άρδευση και ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης. Για αγρότες που δεν είναι ενταγμένοι σε προγράμματα νέων γεωργών, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 50%.

 

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι προσλήψεις εργατών γης

Eπεκτείνεται έως τις 31-12-2020, η προθεσμία κατά την οποία μπορεί εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, να υποβάλλει, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία. Aυτό ορίζεται με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τις 15 Ιουλίου. Παράλληλα, με το ίδιο άρθρο επεκτείνεται έως 31/10 η προθεσμία διενέργειας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, μόνο για το έτος 2020.

 

Σταθερές οι τιμές στο σκληρό σιτάρι

Σταθερές παραμένουν οι τιμές στο σκληρό σιτάρι στον θεσσαλικό κάμπο. Στα 23 λεπτά η προσφορά των ιδιωτών στα 25-26,5 λεπτά το κιλό από Συνεταιρισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι Συνεταιρισμοί Πλατυκάμπου και Χάλκης αγοράζουν με 26 λεπτά και 26,5 λεπτά αντίστοιχα, ενώ σήμερα Δευτέρα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει με τη Μέλισσα για απορρόφηση προϊόντος στα μέσα Ιουλίου, μέσα Σεπτεμβρίου και μέσα Νοεμβρίου θα αγοράσει με 25 λεπτά ανά κιλό. Ο Συνεταιρισμός έχει απορροφήσει περί τους 4.500 τόνους σκληρό σιτάρι, καθώς επίσης και 5.000 τόνους κριθάρι, ζωοτροφικό και βυνοποιήσιμο. Για το ζωοτροφικό πλήρωσε τον παραγωγό 14 λεπτά το κιλό, ενώ το βυνοποιήσιμο στο πλαίσιο συμβολαίων έφυγε προς 17,2 λεπτά ανά κιλό.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Ιουλίου η δημοπρασία της ΕΑΣ Ορεστιάδας για την πώληση 20.000 τόνων σκληρού σιταριού φετινής εσοδείας. Στη δημοπρασία πλειοδότησαν οι Μύλοι Σόγιας με 273 ευρώ τον τόνο, ενώ στον παραγωγό καταλήγουν 25,6 λεπτά το κιλό καθαρά. Ο μέσος όρος των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εν λόγω σιταριού ήταν 12,5% πρωτεΐνη, ειδικό βάρος 70 kg/hl και υαλώδη 60%. Η ΕΑΣ Ορεστιάδας έβγαλε σε δημοπρασία και 3.000 τόνους μαλακού σίτου, τους οπoίους αγόρασε εν τέλει η εταιρεία Δημητριακή με 180 ευρώ τον τόνο, ήτοι μια τιμή 16,5 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass