Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2020 21:05

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί του Πραιτωρίου
Από σημαντική ως ολοκληρωτική ζημιά υπέστησαν οι καπνοπαραγωγοί του Πραιτωρίου Ελασσόνας την Κυριακή 5 Ιουλίου από ισχυρή χαλαζόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε και από ανεμοθύελλα. Η ένταση των καιρικών φαινομένων ήταν τέτοια που

κατέστρεψε τα φυτά του καπνού και ξερίζωσε ακόμη και αμυγδαλιές. Τα 200 περίπου στρέμματα του χωριού χτυπήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, εξέλιξη που επιβεβαίωσε προχθές με επιτόπια επίσκεψή του στο Πραιτώρι, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Μιχάλης Λιόντος και προ ημερών ο επόπτης του τοπικού καταστήματος Β. Σπανός. Μάλιστα ένας μόνο παραγωγός που διαθέτει 90 στρ. μετά βίας θα μαζέψει λίγες εκατοντάδες κιλά, όταν συνήθως συγκόμιζε πάνω από 6 τόνους. Σήμερα Παρασκευή ή τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι καπνοπαραγωγοί του Πραιτωρίου στη στήλη «η ζημιά σημειώθηκε σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο για την καλλιέργεια, λίγο μετά το δεύτερο και τρίτο χέρι κοψίματος του καπνού, που συνήθως δίνει και τα περισσότερα κιλά. Όσα δεν καταστράφηκαν τελείως θα υποστούν σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση».
Ανάλογες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν τις επόμενες ημέρες και στα χωριά Ευαγγελισμός, Παλαιόκαστρο, Συκιά στην επαρχία Ελασσόνας, ενώ στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής.

 

ABERVFEIOS.jpg

Στο προσκήνιο η αναβάθμιση της Αβερωφείου
Για την αναβάθμιση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής συζήτησε στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Ελασσόνα για τις ελληνοποιήσεις και το σύστημα «Άρτεμις» ο Χρήστος Κέλλας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Χατζηνικολάου, τον αντιπρόεδρο του ΘΕΣ Γαλα και μέλος του Δ.Σ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργο Σδάνη και το μέλος του Δ.Σ. του ΘΕΣ Γάλα Κώστα Τσέτσιλα. Θέμα που θα ξανασυζητήσουν σύντομα στην Αθήνα.

 

Στα πάνω του η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού
Στη Λάρισα συνεδρίασε προ ημερών η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), η οποία διαπίστωσε ότι στην παρούσα φάση η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού είναι αυτή που απόλαυσαν οι παραγωγοί πέρυσι, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (62 σεντς/ λίμπρα ήταν προ ημερών, 65 την προηγούμενη εβδομάδα). Έτσι και επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο, οπότε και κλείνονται οι περισσότερες συμφωνίες, η Διεπαγγελματική υπενθυμίζει στους παραγωγούς το εργαλείο της προπώλησης του σύσπορου βάμβακος. Επίσης στη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής εκφράστηκε η βούληση των εκκοκκιστών να πληρώσουν την προστιθέμενη αξία που προκύπτει από το ποιοτικό και στεγνό βαμβάκι. Τέλος, ανακοινώθηκε η συμφωνία της Διεπαγγελματικής και του ΕΛΓΟ Δήμητρα με τον BCI (Better cotton Initiative), ο οποίος και θα πιστοποιεί πλέον το ελληνικό βαμβάκι.

 

Αιτήσεις στήριξης για το «Κομφούζιο»
Η ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για την ένταξή τους στη δράση, κατά το διάστημα από 30 Ιουλίου έως 7 Σεπτεμβρίου. Επιλέξιμες είναι οι καλλιέργειες: Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Δαμασκηνιά, Αμπέλι (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο, σταφίδα). Με την εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των μικρολεπιδοπτέρων-εχθρών της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη, της καρπόκαψας της μηλιάς, της καρπόκαψας της δαμασκηνιάς, καθώς και της ευδεμίδας, ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών των εντόμων. Η υποβολή αιτήσεων στήριξης των υποψηφίων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του πληροφορικού συστήματος. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο: https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ όπου θα υπάρχει αναρτημένο και το Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης στήριξης. Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται στον ιστότοπο: https://p2.dikaiomata.gr/M1018/. Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς (5) διάρκειας, εκκινούν την 1η Απριλίου 2020 και λήγουν την 31η Μαρτίου 2025.

 

Εκλογές στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαλήνης
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαλήνης καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση μεθαύριο Κυριακή 19 Ιουλίου στην αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού, και ώρα 9:00 π.μ. με θέματα: Εκλογή εφορευτικής επιτροπής, διενέργεια εκλογών για ανάδειξη νέου Δ.Σ., Εποπτικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 9:00 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στη 1 μ.μ. Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές έως σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου και ώρα 2:00 μ.μ.

 

Ενισχυτικές δράσεις για προϊόντα μελισσοκομίας
Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2020, το ΥΠΑΑΤ ανήρτησε στο διαδίκτυο τις παρακάτω Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: A) Πρόσκληση για την υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής στη Δράση 4.1“Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης”, που αφορά δαπάνες για τη δειγματοληψία μελιού σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Δ/νση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων ΥΠΑΑΤ, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέχρι 31 Ιουλίου 2020. B) Πρόσκληση για την υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής στη Δράση 1.4 “Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης”, που αφορά δαπάνες για συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια ή οργανώσεις αντίστοιχων εκδηλώσεων και άλλων προωθητικών ενεργειών προβολής. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Δ/νση Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του ΥΠΑΑΤ, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέχρι 21 Ιουλίου 2020.
Ουσιαστικά οι προσκλήσεις αφορούν οργανώσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, Κοινσεπ και κάποιους μελισσοκόμους που τυποποιούν και εμπορεύονται σε μεγάλη κλίμακα την παραγωγή τους.

 

Δελτίο καιρού
Αίθριος αναμένεται ο καιρός στη Θεσσαλία και τη Λάρισα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, με λίγες τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως 35 βαθμούς Κελσίου, οι άνεμοι 3 με 4 μποφόρ. Την Κυριακή οι τοπικές μπόρες από τα ορεινά θα κατηφορίσουν σε πεδινά τμήματα, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους 32 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα όμως και την Τρίτη ο υδράργυρος θα ξανατραβήξει την ανηφόρα και θα φθάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass